sallatsblad, t ex isberg
färska böngroddar
stimlade morrötter
strimlad rättika
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 lime
1 1/4 dl risvinäger
salt
1-2 chilifrukter beroende på styrka och smak
1 1/2 msk vietnamesisk fisksås, nuoc mam
1 näve jordnötter
1 rejäl näve färska myntablad
1 näve färska korianderblad
8 runda rispapper
Nuoc Cham Dippsås
50 g palmsocker eller råsocker
1 dl hett vatten
2 vitlöksklyftor
2 små chili
2 tsk risvinäger
1 lime
1/2 dl vietnamesisk fisksås
1. Skala och finhacka charlottenlök, vitlök och chili. Lägg i en skål. Pressa över lime och tillsätt fisksås. Låt dra tills det är klart att börja rulla.
2. Skär rättika och morrötter till tunna stavar. Lägg i iskallt vatten så att de håller sig krispiga.
3. Rosta jordnötterna i torr stekpanna tills de får färg. Stöt i en mortel.
4. Gör dippsåsen så att smakerna hinner sätta sig. Se nedan
5. Ställ fram skålar med de olika ingredienserna på ett bord. Ta fram rispapper och en skål med hett vatten. Doppa ett rispapper i taget i det heta vattnet tills det mjuknar. Lägg ut på en tallrik. Placera lagom mängd av alla ingredienser i en sträng en bit in på papperet. Avluta med hackade örter och jordnötter, toppa med en liten sked av lökblandningen du gjorde tidigare.
6. Vik in "botten" (det som är närmast dig), sedan kanterna. Rulla ihop till en lagom kompakt rulle, se till att papperet fäster i änden. Gör likadant med resten. Om du vill kan du skära itu varje rulle på mitten med ett diagonalt snitt strax innan servering. Garnera gärna med några kvistar mynta och morotsrosor, om du är flink med kniven...
Nuoc Cham Dippsås
Lägg sockret i en skål, slå över hett vatten och rör tills sockret löst sig. Finhacka vitlök och chili, häll ner i sockelösningen. Tillsätt risvinäger, limesaft och fisksås. Rör om och servera i små skålar till vårrullarna. Trevligast är om alla får var sin lite skål eftersom det blir ganska drälligt.
Fantastiskt, tack för receptet!
SvaraRadera