06 juli, 2009

Indisk middag


Efter att ha ätit middag på restaurang Shanti förra veckan var vi tvugna att göra en egen variant på deras underbara Balti. Balti rätter kan göras med både lamm och kyckling, allt efter smak. Eftersom indisk mat till stor del består av torkade kryddor räcker med att köpa allt på en gång och sedan kan man använda kryddorna under lång tid. Det kan verka mer komplicerat än vad det egentligen är, för när man väl har alla torkade kryddorna är det i stort sett bara att dosera.

Vi har gjort en Balti med kyckling och blomkål, en dall och nan bröd. Vi serverar med ris och kall öl såklart.


Baltipasta

Börja med att göra en Balti-masalapasta som görs i två steg. Pastan kan du göra i förväg eller spara i en burk till senare tillfälle om det blir över.

till pastan:
80 ml korianderfrön
40 ml kumminfrön
2 mortlade kanelstänger
2 tsk kardemummafrön
1 tsk bockhornsfrön
6 kryddnejlikor
4 lagerblad
20 curryblad

1. Torrosta kryddorna i en stekpanna på medelstark värme tills de börjar dofta, det tar några minuter.
2. Kör allt i en liten matberedare eller finkrossa på annat sätt. Det ska bli ett pulver.

4 tsk gurkmeja
4 pressade vitlöksklyftor
4 msk riven ingefära
1 1/2 tsk chili
2 pressade lime

3. Hetta upp 2 1/2 dl neutral olja i en gryta. Lägg i kryddorna och kryddblandningen och stek på medelvärme under några minuter.
4. Ta av pastan från plattan och häll ner i en glasburk.

Hammarby-Balti

6 personer

600g kycklingfilé
1 blomkål
2 pressade vitlöksklyftor
1 kanelstång (ca 10 cm)
6 cm färsk ingefära
1 tsk sesamfrön
1/2 tsk fänkålsfrön
4 tsk garam masala
6 msk balti-masalapasta
2 gula lökar
5 dl hönsbuljong
2 1/2 dl lättgrädde
4 knippen korianderblad

1. Skär upp kycklingen i stora bitar.
2. Häll i rikligt med neutral olja i pannan. Hetta upp och stek vitlöken tillsammans med de torra kryddorna.
3. Sänk värmen och tillsätt löken, stek sakta under 10 min. Se bara till att den inte blir bränd.
4. Lägg i kycklingen och din hemmagjoda kryddpasta, stek under omrörning tills kycklingen är klar.
5. Häll på buljongen. Låt sjuda under lock i 30 min.
6. Dela blomkålen i små buketter och lägg i pannan. Tillsätt också grädden och koka ytterligare 15 min.
7. Smaka av med salt. Precis före servering vänder du ner koriandern och ingefäran.

Dahl

6 personer

2 1/2 dl röda linser
4 cm färsk ingefära skuren i tre skivor
1/2 tsk mald gurkmeja
1/2 tsk salt
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mortlade korianderfrön
1 krm chillipulver
2 vitlöksklyftor hackade
1 finhackad gul lök
4 knippen hackade korianderblad
1 liten kanelstång
Vatten

1. Lägg linserna i en medelstor gryta och häll på vatten så att det täcker linserna med ca 1cm. Sänk värmen och tillsätt ingefära, kanelstång och gurkmeja. Sjud under lock i ca 30 minuter. Rör om då och då så att linserna inte bränns vid. Häll vid behov på mer vatten.
2. Lyft ur ingefäran och kanelstång. Häll i salt.
3. Stek upp vitlök och lök på medelhög värme tills löken är gyllne. Tillsätt kumminfrön, koriander och chillipulver och stek i ca 2 minuter.
4. Häll lökblandningen över linserna och rör om. Strö över färsk koriander och servera.

Naan

6 stycken

ca 6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 ägg
4 tsk smör
1 1/4 dl matlagningsyoghurt
2 1/2 dl mjölk

1. Vänd ner mjöl i en bunke utan att packa dl-måttet. Tillsätt bakpulver, bikarbonat, salt och rör ihop.
2. Vispa ägget, smält smöret och häll ner i mjölblandningen tillsammans med yoghurten.
3. Häll på mjölken, lite i taget, samtidigt som du bearbetar degen tills den mjuk och smidig.
4. Täck degen med en fuktig kökshanduk och ställ varmt under 2 timmar.
5. Sätt på ugnen på 200 grader.
6. Knåda degen slät med mera vetemjöl. Dela degen i sex delar och kavla ut till jämntjocka kakor.
7. Lägg kakorna på bakplåtspapper och pensla ovansidan med smält smör.
8. Baka på nedersta gallret under 8 minuter.
9. Servera omedelbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen