06 december, 2009

Soppkök



Potatis och purjolökssoppa

4 port

En klassiker, alltid lika god, men ännu godare med lite Dijonsenap!

8 potatisar
1 purjolök
1 msk smör
1 l grönsaksbuljong
1/2 tsk salt
1/2 dl matlagningsgrädde (lättaste varianten)
1 msk Dijonsenap
Svartpeppar

1. Fräs purjon mjuk i smöret. 
2. Tillsätt potatis och buljong, låt koka i ca 20 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
3. Ta av från plattan och mixa soppan nästan slät. Tillsätt grädde och låt koka upp igen.
4. Smaka av med Dijonsenap och nymalen svartpeppar.
5. Toppa med en god röra, kanske en chevré dipp eller en enkel örtdipp. Om du har en fin olivolja är det också supergott att droppa i lite av den.


Borstj

En stor kastrull

Lotta Lundgrens variant på Borstj är mustig och fin. Räcker till många och får mig att längta tillbaka till St. Petersburg. Servera med vodka och gräddfil. Godast är den tredje dagen, så om du får något över är det bara att gratulera.

6 rödbetor
2 morötter
4 potatisar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor (halverad mängd)
1 burk hela tomater
1 l grönsaksbuljong
2 lagerblad
2 msk Dijonsenap
1 citron, zesten av hela, saften av halva

1. Hacka vitlöken fint, löken lite mindre fint. Fräs gyllene i lite olivolja.
2. Riv morötter och rödbetor, skala potatisen och skär den i klyftor.
3. Ner med allt i kastrullen, den stora. På med tomater, buljong och lagerblad.
4. När potatisen är mjuk, ner med senap och citronzest och -saft. Smaka av med salt och peppar. 


Röd Linssoppa

4 port

På mitt jobb är det maraton i lunchlådor. Fru C. vinner oftast. Hon introducerade Anna Bergenströms röda linssopa, och nu är jag fast.
Pressa mycket citron över vid servering och lägg i en klick Turkisk yoghurt.

1 finhackad gul lök
2 skalade potatisar i kuber
3 dl röda linser
1 1/4 l svag grönsaksbuljong
1 1/2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 msk tomatpuré
olivolja 
Svartpeppar

1. Börja med att fräsa löken i olivolja ca en minut, strö över paprikapulvret och fräs tills löken är mjuk
2. Lägg i övriga ingredienser och koka i ca 30 min eller tills potatisen kokat sönder lite.
3. Servera med pressad citron och Turkisk yoghurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen