18 mars, 2013

Jordärtskocksrisotto och hallonvinäger

Yr blir man när man bläddrar bland alla miljoners risottos i den italienska tegelstenen "The Silver Spoon" Efter mycket grubbel bestämde jag mig för en variant med jordärtskocka. 
En sak slog mig, nästan inte i något av recepten skulle man använda olja till att "rosta" riset, så som jag lära mig. Smör är tydligen att föredra enligt denna matlagningsbibel! So here we go...blev supergott! Efter lite egna modifieringar är det nog den bästa risotto jag någonsin lagat. Servera med ugnsrostade jordärtskockor och sallad med hallondressing. 

4 pers

risotto
2 charlottenlökar
250 g jordärtskocka  (1/2  påse)
3 msk smör
1 l grönsaksbuljong
3 dl Arborio eller Carnaroli ris
2 dl vitt vin
1 dl riven parmesan

tillbehör
250 g jordärtskocka  (1/2  påse)
200 g mixsallad
hallonvinäger
olivolja
salt
peppar

1. Risotto Skala lök och alla (500g) jordärtskockor. Finhacka löken och tärna hälften av jordärtskockorna fint.
2. Koka upp buljongen.
3. Fräs löken i en tjockbottnad stekpanna utan att den tar färg, ca 3 min. Addera de tärnade jordärtskockorna och fräs i ytterligare 5 min.
4. Tillsätt 2 dl av den varma buljongen och låt koka under lock på svag värme i ca 10-13 min.
5. Tillbehör Skär de resterande jordärtskockorna i klyftor. Ringla över olivolja och strö över flingsalt.  Grilla i ugnen på 250g tills gyllene, ca 25 min.
6. Sallad Blanda olivolja med hallonvinäger, salta och peppra. Ringla över salladen och blanda.
7. Risotto När jordärtskockorna kokat sig mjuka mosar du dem i stekpannan med en gaffel eller en potatismosare.
8 Addera riset till stekpannan och häll på vinet. Låt koka riktigt ordentligt tills helt absorberat. Häll på 1 dl buljong i taget, koka under omrörning. Upprepa detta tills riset är mjukt med en fast kärna, tar ca 18-20 min.
9. När riset är klart, addera sist den rivna osten. Se till att konsistensen på risotton inte är för fast innan parmesanen är adderad, det är lätt den blir väl tjock då.
10. Servera på vackra tallrikar med tillbehör och extra hallonvinäger.

1 kommentar:

  1. Men hej härliga veg.blog! Lätt att jag lägger till dig i läslistan.

    SvaraRadera

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen