01 december, 2009

Vietnamesiska vårrullar


Jag har alltid velat lära mig spela Mahjong. Tyvärr har jag inte ens kommit i närheten ännu . Men när jag och mina vänner träffades för att tillsammans rulla vårrullar inför en annan väns bröllop kännde jag att känslan, den jag inbillar mig finns kring ett Mahjong bord, infann sig. 
Det kan tyckas som det är en hel del ingredienser, som det för visso är. Men har man väl köpt på sig risvinäger och fisksås blir det förutom en fantastisk smakupplevelse en mycket prisvärd sådan.

sallatsblad, t ex isberg
färska
böngroddar

stimlade morrötter

strimlad rättika

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta

2 lime
1 1/4 dl risvinäger
salt
1-2 chilifrukter beroende på styrka och smak
1 1/2 msk vietnamesisk fisksås, nuoc mam
1 näve jordnötter
1 rejäl näve färska myntablad
1 näve färska korianderblad

8 runda rispapper


Nuoc Cham Dippsås


50 g palmsocker eller råsocker
1 dl hett vatten
2 vitlöksklyftor
2 små chili
2 tsk risvinäger
1 lime
1/2 dl vietnamesisk fisksås


1. Skala och finhacka charlottenlök, vitlök och chili. Lägg i en skål. Pressa över lime och tillsätt fisksås. Låt dra tills det är klart att börja rulla.

2. Skär rättika och morrötter till tunna stavar. Lägg i iskallt vatten så att de håller sig krispiga.

3. Rosta jordnötterna i torr stekpanna tills de får färg. Stöt i en mortel.

4. Gör dippsåsen så att smakerna hinner sätta sig. Se nedan

5. Ställ fram skålar med de olika ingredienserna på ett bord. Ta fram rispapper och en skål med hett vatten. Doppa ett rispapper i taget i det heta vattnet tills det mjuknar. Lägg ut på en tallrik. Placera lagom mängd av alla ingredienser i en sträng en bit in på papperet. Avluta med hackade örter och jordnötter, toppa med en liten sked av lökblandningen du gjorde tidigare.

6. Vik in "botten" (det som är närmast dig), sedan kanterna. Rulla ihop till en lagom kompakt rulle, se till att papperet fäster i änden. Gör likadant med resten. Om du vill kan du skära itu varje rulle på mitten med ett diagonalt snitt strax innan servering. Garnera gärna med några kvistar mynta och morotsrosor, om du är flink med kniven...


Nuoc Cham Dippsås

Lägg sockret i en skål, slå över hett vatten och rör tills sockret löst sig. Finhacka vitlök och chili, häll ner i sockelösningen. Tillsätt risvinäger, limesaft och fisksås. Rör om och servera i små skålar till vårrullarna. Trevligast är om alla får var sin lite skål eftersom det blir ganska drälligt.

1 kommentar:

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen