17 juli, 2013

Tomat-och mozarellapaj

"Man tager vad man haver" kanske inte är världens sexigaste uttryck, men så blir det när man hänger på landet. Det har även blivit en hel del pajer på sistone. Senast gjorde jag en tomatpaj, som en fusion av en caprese och en en maragita :) Gott! 

Pajdeg
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
100 g kylskåpskallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk körsbärstomater
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk honung eller en nypa socker
1 kruka basilika
250 g körsbärstomater
1 mozarella
2 msk grön pesto ( kan uteslutas)
salt
svartpeppar
olivolja till stekning


1. Blanda vete-och grahamsmjöl. Skär smöret i kuber och blanda med mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en normalstor pajform, ca 24 cm diameter. Sätt ugnen på 200 g och förgrädda pajskalet i 10 min.
3. Koka upp buljongen med 5 dl vatten.
4. Skala och strimla löken och hacka vitlöken fint.
5. Fräs i olivolja i en tjockbottnad stekpanna. Tillsätt buljongen skopvis och låt koka bort. Tar ca 10-15 min
6. Addera tomaterna, honungen/sockret, salt och peppar. Låt puttra under lock i ca 10 min.
7. Häll ner tomatröran i det förgräddade pajskalet. Dutta ut peston jämt, plocka bladen av basilikan och fördela över pajen. Skär mozarellan i tunn skivor (som du halverar) och placera dem jämt över basilikan. Dela körsbärstomaterna i halvor och placera ut.
8. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills tomaterna ser torra och fina ut. Låt svalna något innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen