14 juni, 2009

Vaniljpannacotta med rabarberkompott



4-6 personer

Världens bästa efterrätt! Lustigt nog känns 1 dl grädde nästan nyttig tillsammans med rabarbern. Syrlig och fin mot den lena vaniljsmaken.  Jag hittade detta recept på min favoritsite Taffel.se och jag kan inte annat än applådera dess receptmakare Margit Richert till ett fantastiskt recept!

Jag tycker dock att receptet som ursprungligen är för 4 personer gott och väl räcker till 6.
Vi drack ett fantastiskt dessertvin till; Nederburg, Noble late harvest -08, South Africa.

till pannacottan:
4 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång (ersätt inte med vaniljsocker!)
1/2 dl socker
2 blad gelatin

till rabarberkompotten:
300 g rabarber
1 msk vatten
3/4 dl socker
1/2 blad gelatin

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull tillsammans med grädden och sockret. Under tiden gräddblandningen kokar upp blötlägger du gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min.
När grädden fått ett uppkok tar du av kastrullen från plattan, fiskar upp vaniljstången och vispar ned gelatinet i den heta men inte kokande grädden. Vaniljstången spar du i en burk med socker så får man riktigt vaniljsocker till framtida bakning.
Fördela blandningen i 6 små glas och låt svalna/stelna i kylen.

2.Skala rabarbern och skär i centimetertjocka skivor. Blötlägg gelatinbladet. Koka upp rabarbern tillsammans med socker och vatten. Låt sjuda tills rabarbern mjuknat, 3-5 minuter beroende på hur kraftiga stjälkarna är. Rör ner gelatinbladet. Låt kompotten svalna något.

3. Häll ett lager kompott över den något stelnade pannacottan. Ställ in i kylen för att stelna. Tar ca 4 timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen