24 maj, 2011

Asia on my mind



Färska vårrullar, falsk papaya sallad och nudelsallad med tofu. Frukt till dessert. Bra buffé lunch, matlåda till parken eller helt enkelt en lättare middag.Vårrullarna kräver lite tidsplanering och tålamod, annars går allt snabbt och enkelt. Därför börjar vi med rullarna...


Färska Vårrullar med Sparris

isbergs sallad

färska böngroddar

strimlade morötter

strimlad rättika

8 färska gröna sparrisar

2 små schalottenlökar, eller 1 stor
1 vitlöksklyfta

2 lime
1 1/4 dl risvinäger
salt

1-2 chilifrukter beroende på styrka och smak

1 1/2 msk vietnamesisk fisksås, nuoc mam
1 näve jordnötter
1 rejäl näve färsk thaibasilika eller myntablad
1 näve färska korianderblad

8 runda rispapper


Nuoc Cham Dippsås


50 g palmsocker eller råsocker
1 dl hett vatten
2 vitlöksklyftor
2 små chili
2 tsk risvinäger

1 lime
1/2 dl vietnamesisk fisksås


1. Skala och finhacka charlottenlök, vitlök och chili. Lägg i en skål. Pressa över lime och tillsätt fisksås. Låt dra tills det är klart att börja rulla.

2. Skär rättika och morötter till tunna stavar. Lägg i iskallt vatten så att de håller sig krispiga.

3. Rosta jordnötterna i torr stekpanna tills de får färg. Stöt i en mortel.

4. Förväll sparrisen i ett par minuter. Skär av nedifrån till lagom längd (toppen ska sticka upp ur rullen ca 2 cm)

5. Gör dippsåsen så att smakerna hinner sätta sig. Se nedan.

6. Ställ fram skålar med de olika ingredienserna på en rymlig arbetsyta. Sätt på lite musik ;) Ta fram rispapper och en skål med hett vatten. Doppa ett rispapper i taget i det heta vattnet tills det mjuknar. Lägg ut på en tallrik. Placera lagom mängd av sallad, rättika, morrot och groddar i en "sträng" en bit in på papperet. Avsluta med hackade örter och jordnötter, toppa med en liten sked av lökblandningen du gjorde tidigare.

7. Börja med att vika in övre kanten på rullen, placera en sparris med toppen ca 2 cm utanför rullens kant. Vik in ena långsidan (det som är närmast dig), sedan nedre kanten. Rulla ihop till en lagom kompakt rulle. Om "papperet" går sönder går det fint att vira in rullen i ett till. Gör likadant med resten. Garnera med några kvistar mynta innan servering.


Nuoc Cham Dippsås
Lägg sockret i en skål, slå över hett vatten och rör tills sockret löst sig. Finhacka vitlök och chili, häll ner i sockelösningen. Tillsätt risvinäger, limesaft och fisksås. Rör om och servera i små skålar till vårrullarna. Trevligast är om alla får var sin liten skål eftersom det blir ganska drälligt.



Nudelsallad med Sesamtofu

Min fina vän som lagar underbar thaimat lärde mig hemligheten bakom att lyckas med de annars ganska svårhanterliga glasnudlarna. Tricket är att dom inte ska kokas, bara blötläggas i hett vatten. Snabbt går det, så var vaksam! Låt inte nudlarna ligga en sekund för länge, degiga glasnudlar blir ingen glad av! För att ytterligare förbättra situationen ska det feta"locket" i kokosmjölken användas, tillsammans med lite sesamolja separerar det nudlarna och gör matlagningen till en fröjd ;)

För oss som inte äter kött är tofu ett bra alternativ, på Good Store på Skånegatan (Södermalm, Stockholm) finns ett gediget utbud. Just till denna rätt rekommenderar jag den med sesam och mandel.


ett paket glasnudlar

en burk cocosmjölk (bara det feta "locket" används)

1 tsk sesamolja

ett paket sesam och mandel tofu

strimlad rättika

några rädisor

1/2 dl rostade sesamfrön

färsk thaibasilika

Fisksås eller salt


1. Koka upp vatten. Dra av från plattan och lägg ner glasnudlarna. Rör hela tiden om och var vaksam på att det inte blir överkokt. Tar någon minut.

2. Häll av vattnet och blanda ner kokosfettet och oljan. Här kan man också droppa på lite fisksås efter smak. Om inte, glöm inte att salta. Blanda tills du känner att nudlarna inte klibbar, addera av kokosmjölken tills du är nöjd med

konsistensen.

3. Rosta sesamfröna.

4. Skär tofun i tunna skivor och stek tills gyllene.

5. Om du inte fått någon strimlad rättika över sedan du gjorde vårrullarna så hacka lite nya. Behövs inte så mycket. Använd även eventuellt överflöd av böngroddar.

6. Blanda samman basilikablad, grönsaker, tofu och nudlar. Häll över sesamfrön och garnera med några extra basilika blad innan servering.



Falsk Papayasallad

En papayasallad utan papaya...med morot istället. Jag vet inte om det är en svensk anpassning, eller om det faktiskt finns även i Thailand. Min variant är ganska snäll, jag föredrar att hoppa över både vitlök och fisksås. Men prova, och anpassa den efter din mun.


2 stora grovt rivna morötter

saften av 1 lime

några cocktail tomater, halverade och mortlade

1/2 dl hackade jordnötter

1/2 dl rostade solrosfrön

1-2 fint hackade chilifrukter

1 msk tamarindpasta (eller juice)

Hackad färsk koriander

flingsalt

peppar


1. Riv morötterna på grövsta.

2. Halvera och mortla tomater, blanda med morötterna.

3. Hacka jordnötter och rosta solrosfrön.

4. Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke, pressa över limesaft, blanda i tamarindpasta, koriander och chili.

5. Smaka av med salt och peppar




Fruktfat med Passionsdipp
Till efterrätt finns det få saker som faktiskt slår ett härligt fruktfat.
Jag valde två sortes melon och mogen ananas till mitt. Men här är det bästa att ta det som finns för säsongen, eller det du är sugen på. Dippen gjorde jag av en passionspuré som köps fryst i små portionsförpackningar på Kajsa Varg (Renstiernadsgatan, Stockholm), pimpad med en halv färsk passionsfrukt. Gott till är även en bit mörk choklad.

1/2 mogen annanas

1/2 galia melon

1/2 honungsmelon

1/2 passionsfrukt

1 förpackning passions puré


1. Skär frukten i kvartar så de blir lätt att äta. Behåll skalet!

2. Blanda den tinade purén med en halv passionsfrukt. Häll upp i varsina små portionsglas.

3. Om du har lite rostade sesamfrön kvar från nudelsalladen så är det supergott att sprinkla över. Även mynta passar utmärkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen