15 november, 2011

Mingelmat!

Inspirerad av Systrarna Eisenmans fantastiska bok "Mingelmat" firade jag födelsedag med "Afternoon Tea & drinks" 
Den bästa mingelmaten ska gå att förbereda, allt för att du ska få så mycket tid som möjligt att umgås med dina gäster. Det sägs ju att man främst äter med ögat och att kocken förkroppsligar sin mat, och vem vill att gästerna ska förknippa snittarna med papiljotter och skitiga köksapparater!?
Jag lagade fyra varianter på mini sandwichar, pannacotta och bärmousse vilket går utmärkt att förbereda en dag innan. Frukt är aldrig fel och goda ostar gör även den kräsne glad.


Hallonmousse

13 st små glas

2 dl frysta (tinade) hallon
2 dl grädde
2 msk florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
1 gelatinblad

1. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
2. Mixa hallon och florsocker.
3. Värm några matskedar hallon puré i en kastrull. Ta upp gelatinbladet ur vattnet, krama ur och rör ner i kastrullen.
4. Tag kastrullen från plattan och rör ner resterande puré.
5. Vispa grädden med vaniljsocker till medelhård konsistens. 
6. Vänd försiktigt ner grädden i purén och fördela i små glas. Ställ kallt i minst 1 timme innan servering. 
Garnera med bär och eventuellt lite mynta vid servering.


Pannacotta på yoghurt
13 st små glas 

1 vaniljstång
1 1/2 dl grädde
1/2 dl strösocker
3 dl turkisk eller grekisk yoghurt
2 gelatinblad
passionsfrukt till garnering

1. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
2. SKär upp vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull.
3. Häll i grädde, vaniljstång och socker. Låt sjuda på svag värme i ca 3 minuter.
4. Ta upp gelatinbladet ur vattnet, krama ur och rör ner i kastrullen.
5. Tag kastrullen från värmen och rör ner yoghurten.
6. Fördela i små glas och ställ i kylen i minst tre timmar eller tills pannacottan stelnat.
Garnera med passionsfrukt vid servering.


Sandwichar

Tonfisk och mango
24 st

1 burk tonfisk i vatten
1 1/2 dl lätt majonäs
1 dl mango chutney
1/2 mango
salt och peppar
1 dl rostat sesamfrö

1. Blanda tonfisk, 1 dl av majonäsen och mango chutney. Smaka av med salt och peppar.
2. Skär mangon i tunna skivor
3. Bred ett lager tonfiskröra på sex av bröden. Placera fyra bitar mango på varje. Lägg ihop med resten av bröden.
4. Skär bort kanterna och dela varje bröd i fyra trekanter.
5. Pensla på ett tunt lager majonäs på ena sidan av varje trekant och doppa i rostat sesamfrö.


Grön ärtröra med cashewnötter
24 st

3 dl frysta (tinade) ärtor
1 dl cashewnötter
1 dl riven parmesan
2 msk olivolja
hackad mynta
salt och peppar
naturell philadelphia ost
12 skivor vitt formbröd

1. Mixa ärtorna med oljan
2. Torrosta och finhacka cashewnötterna. 
3. Tillsätt nötter, parmesan och mynta till ärtröran. Smaka av med salt och peppar.
4. Bred ett tunt lager philadelphia ost på alla bröden. Fördela ärtröran på sex an bröden. Lägg på de övriga sex och skär bort kanterna. Dela varje bröd i fyra trekanter.


Pesto och zuccini
16 st

100 g naturell philadelphia ost
2-3 msk pesto
1 zuccini 
olivolja
vit balsamico
färsk basilika
salt och peppar

1. Skär zuccinin i skivor på längden. Dela varje skiva på mitten och grilla i torr stekpanna på båda sidor till zuccinin fått färg. 
2. blanda ihop lite olivolja med balsamico och häll dressingen över den grillade zuccinin. Låt marinera minst 30 min.
3. Blanda philadelphia ost med pesto, salt och peppar. Bred ett jämt lager på alla bröden. 
4. Lägg två skivor grillad zuccini på hälften av bröden. Strö över hackad basilika och lägg på resterande brödskivor. Skär bort kanterna och dela varje bröd i fyra trekanter.


Chevre, russin och pekannötter
24 st

175 g chevre
100 g philadelphia ost
2 msk finhackade gula russin
2 msk finhackade pekannötter
salt och peppar 

1. Rör ihop chévre, philadelphia ost, russin och nötter.
2. Bred röran på sex av bröden och lägg ihop med resterande bröd.
3. Skär bort kanterna och dela varje bröd i fyra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen