30 november, 2011

Scones

Igår var jag på Hallwylska Palatsets utställning över Ebba Von Eckermanns modedrömmar från Ripsa. Den vävande grevinnan levererade färgstarka kreationer till moderna kvinnor tvärs över Atlanten. Plagg som bars av "kvinnor med smak för det utåtriktade livet" stod det i utställningsbeskrivningen. En av coctailklänningarna var en fotsid svart sak med ett enormt Martiniglas i lurex på ena sidan av kjolen. Tja, varför inte? 
Jag undrar hur en passande sconesdress hade sett ut? Kanske något med blåbär på, ha! 
I vilket fall så är det här det bästa sconesrecept jag någonsin testat. Det kommer från Systrarna Eisenmanns Mingelmatsbok. Ett tips i knådandet är att forma degen till en korv av lagom tjocklek och därefter markera ut 16 lika stora delar. Lättare få samma storlek på sconsen så.

ca 16 st

5 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
1 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
100 g smör
1 ägg
1 dl filmjölk

1. Värm ugnen till 250 g. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i mindre kuber och släng ner i mjölblandningen. Smula ihop med fingrarna eller kör snabbt i matberedare. Överarbeta inte!
2. Vispa ägg och filmjölk. Blanda ner i degen.
3. Arbeta degen tills den är slät och fin. Forma en lång korv och fördela till 16 lika stora bitar. Rulla var bit till en bulle. Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
4. Servera genast med ett urval av sylt/marmelad, smör och ost. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen