03 februari, 2012

Ugnsbakad torsk med kräftskagen & linssallad

Måndag kväll är sällan den kväll då man experimenterar i köket. Oftast kör man på ett säkert kort, något man lagat tusen gånger och skulle kunna göra i sömnen. Har man inga ess i ärmen eller vill ha något nytt är den här fiskrätten toppen. Skagenröran på kräftor kan så klart göras även på räkor, och får man över är den grym till bakad potatis!

2 pers


Fisken
2 torskfiléer (ca 200 g)
1/2 tsk timjan
citron
olivolja
flingsalt 
nymalen svartpeppar

Kräftskagen
1/2 burk kräftstjärtar
1/2 äpple
2 msk finhackad rödlök
1 1/2-2 msk riven pepparrot
1 msk lätt majonäs
3 msk créme fraiche
dillvipporna från en färnkål
citron
en nypa chilipulver
flingsalt
nymalen svartpeppar

Linssallad
1 dl belugalinser
1/2 grönsaksbuljong
olivolja
1/2 finhackad rödlök
citronskivor
flingsalt 
nymalen svartpeppar

1. Skölj och koka linser tillsammans med buljongtärning efter angivelserna på förpackningen. 
2. Gör ett foliepaket för varje fiskfilé. Ringla lite olja över fisken, salta & peppra. Strö över timjan och täck fiskbitarna med tunt skivad citron. Stäng ihop foliepaketet och baka i ugn på 225gr tills fisken delar sig i lameller.
3. Dags att göra skagen. Skala och tärna äpplet, finhacka löken, skölj kräftstjärtarna, hacka dillvipporna och blanda sedan alla ingredienser i en skål. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. 
4. Hetta upp lite olja i en djup stekpanna och svetta löken mjuk. Tillsätt de färdigkokta linserna tillsammans med skivad citron. Stek ett par minuter och smaka av med salt och peppar.

Servera med finhyvlad färnkål och lite blandade spröda salladsblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen