27 januari, 2012

Indisk potatiscurry med kikärtor och spenat

Äta kött kanske är bra... men om man just läst "Äta djur" eller av annan anledning väljer vegetariskt är här ett recept på en finfin gul kokoscurry som får bruntråkiga linsgrytor och torra morotsbiffar att fly sin kos. Gjord i en handvändning och serverad med vildris, gurksallad och granatäpple. Vill man addera lite tuggmotstånd är halloumi en perfekt smakkamrat.


4 pers

4 stora potatisar
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
3 tsk curryblandning
1 burk kikärtor (ca 3 dl)
1 burk kokosmjölk (eller 100g i block + 2 dl kokhett vatten)
1 tsk socker
1/1-1 tsk salt
1 lime
ca 200 g bladspenat (fryst går bra)

till servering:
1/2 granatäpple

1. Sätt på riset enligt anvisningarna på förpackningen. Tar ca 40 min.
2. Gör gurksalladen. Se nedan.
3. Tärna och råstek potatis tills den fått vacker färg. Ställ åt sidan
4. Samtidigt hackar du vitlöken och strimlar den gula. Svetta genomskinlig i olja, ca 5 min. Tillsätt spiskummin, koriander och curry och stek med några minuter.
5. Tillsätt potatis, avspolade kikärtor, socker och kokosmjölk. Låt puttra under lock tills potatisen är mjuk. Ca 15 min.
6. Smaka av med salt och pressad lime. 

Servera på något vackert fat tillsammans med granatäppelkärnor, ris och gurksallad.

Gurksallad
1/2 stor gurka
1/4 röd lök
1/2 lime
en stor näve färsk koriander
en nypa salt
en nypa socker

1. Skala gurkan och skär tunna skivor på tvären med potatisskalare.
2. Hacka rödlöken fint. 
3. Blanda gurka, lök och koriander i en skål. Strö över socker och salt och smaka av med pressad lime. Ställ kallt tills resten är klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen