06 mars, 2013

Vegetarisk lasagne- husets bästa!

Äntligen ett bra recept på en krämig, smakrik och alldeles alldeles underbar vegetarisk lasagne! Hittade receptet på helenasmat.blogspot.se, som i sin tur rivit ut receptet ur mattidningen Gott & Grönt, som fanns för hundra år sedan. I vilket fall, lasagnen är grym!

6pers
    
Röd sås
2 morötter
2 zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/1 röd chili
1 msk olja
1 burk hela tomater (400 g) klippta i bitar
1 dl matlagningsgrädde
2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 krm nymalen svartpeppar

Fyllning

250 g fryst bladspenat
150 g fetaost
1/2 kruka färsk basilika
8-10 lasagneplattor
150 g riven ost att strö över

Vitsås
3 dl mjölk
25 g smör
2 msk mjöl
2 krm salt

Sallad med honungsvinegrätt
100 g salladsmix
2 msk olivolja
1 tsk vit balsamvinäger
ca 1 tsk flytande honung
flingsalt
nymalen svartpeppar

1. Röd sås. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Finhacka även chilin. Fräs lök, vitlök och chili mjuk i oljan. 
2. Skala morötterna och skär dem i korta stavar och zucchinin i bitar. 
3. Tillsätt tomatkross, grädde, morötter, zucchini, salt, socker och peppar till den frästa löken. Låt allt puttra i 10 minuter.
4. VitsåsSmält smöret och vispa i mjölet utan att det klumpar sig. Häll på mjölken en deciliter i taget och låt såsen tjockna under omkörning. Salta. Låt koka lugnet ett par minuter så att mjölksmaken försvinner. 
5. Fyllning.Börja med att täcka botten på en ugnssäker form med vitsås. Lägg sedan på första lagret lasagneplattor. Bred ut 1/3 av den röda såsen, smula över fetaosten och fördela den tinade spenaten och grovhackade basilikablad. Varva röd sås, feta, spenat och basilika i två lager till. Översta lagret täcker du med resterande vitsås samt riven ost. 
Gratinera i ugnen på 225 grader i 25 minuter. Servera med sallad och honungsvinegrätt.

2 kommentarer:

  1. Jag testade att ha i spenaten i den vita såsen och det blev jätte lyckat!

    SvaraRadera
  2. Bra idé! Ska testa nästa gång!

    SvaraRadera

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen