03 augusti, 2012

Tiramisu!


En italiensk måltid måste avslutas med en bit "tirra".  Tira mi sù betyder typ ’dra mig upp’, eller ’pigga upp mig’, eftersom rätten innehåller de uppiggande ingredienserna kaffe och kakao, vilket kan behövas efter timmar av mat, mat, mat och mera mat...Antipasti, Primi, Secondo, Contorni, Dulce, koma ;) Tira mi sù!!

ca 8 pers

1 paket Savoiardi kex
2 äggulor
4 msk strösocker
2 msk amaretto
225 g mascarpone
1,5 dl starkt kaffe
2 msk kakao
1. Ta fram en lagom stor form, gärna med kantiga hörn. 
2. Koka espressokaffet medan du blandar mascarponesmeten.
3. Vispa äggulorna och sockret till en ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och hälften av amaretton, rör till en jämn blandning.
4. Häll det svalnade kaffet på ett fat med kanter. Tillsätt den resterande mängden Amaretto. Doppa undersidan på kexen i kaffet. Det räcker med någon sekund. Kexen suger snabbt upp och ska inte vara genomblöta. Jag brukar räkna till två ;)
5. Lägg hälften av kexen i formen med den blöta sidan nedåt. Bred på hälften av mascarponesmeten och sikta över hälften av kakaon. Upprepa i ett lager till men utelämna kakaon.
6. Precis innan servering siktar du över resterande kakao så får du en pudrig och fin yta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen