09 januari, 2012

Färnkålsrisotto med lax & mangosalsa

Åter igen inspirerad av Lotta Lundgrens matlagning blev det risotto till laxen. Ensam kan just den här risotton kännas just en aning ensam, men som tillbehör är den utmärkt! 

Risotto
6 pers (som tillbehör, 4 som huvudrätt)

4 dl risottoris (Carnaroli fr Zeta tex)
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 stånd färnkål
11/2 tsk färnkålsfrö
2 dl torrt vitt vin
ca 1 l grönsaksbuljong
2 dl riven parmesan
Salt och nymalen svartpeppar

1. Börja med att ansa färnkålen. Skär bort alla tråkiga ändar men spar vipporna. Skär i grova bitar och lägg i en kastrull, häll på vatten så att det precis täcker. Koka mjuk under lock.
2. Stöt färnkålsfröna i mortel och lägg ner i kastrullen så de får koka med några minuter. Kör färnkål och vatten till en slät puré i matberedare/mixer.
3. Hacka lök och vitlök. Använd en tjockbottnad stekpanna och fräs löken mjuk i rikligt med olja.
4. Tostatura! Dags att vända ner riset. Höj värmen något och rör tills riset sugit åt sig oljan och känns torrt. Detta tar några minuter. Rostningen gör att riset bättre absorberar buljong och smaker.
5. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. Nu ska det fräsa och bubbla!
6. Koka samtidigt upp buljongen och tillsätt den sedan skopvis. Det är viktigt att den är varm så att inte kokningen avstannar. Låt varje skopa buljong koka bort helt under omrörning innan du tillsätter nästa. Kokningen tar ca 17-20 min.
7. När riset börjar få rätt konsistens tillsätter du färnkålspurén och till sist osten. Tänk på att osten gör risotton fastare så se till att den är lite lös när osten tillsätts. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Mangosalsa
6 pers
Gör gärna salsan i god tid så att smakerna hinner sätta sig...Och om du är på humör så släng i lite mynta!

1 mango
1/2 röd lök
1/2 röd chili 
1 msk finhackad färsk ingefära
1 krm salt
olja till stekning

1. Rosta chilin direkt på plattan tills skinnet är svart. Skala och kärna ur. Hacka fint.
2. Finhacka löken och fräs mjuk i stekpanna
3. Skär mangon i små kuber
4. Blanda allt och ställ svalt.

Sallad
Blanda gärna olika salladssorter med spenat och röd mangold, strimla i färnkål och gör en enkel dressing med en god olivolja, salt och nymalen svartpeppar.

Lax
Dela filébitarna i kuber och stek i smör. Salta och peppara, stek på ordentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen