13 december, 2012

Vegetarisk julmat-Tre gröna favoriter

Om det inte är julskinkan som får dig att längta till julen så testa vegetariskt! Julkryddiga bönbullar, krispig färnkålssallad med vackra granatäppelkärnor och rostade rotsaker med senapssås. 

Bönbullar
ca 30 st

400 g kokta blandade bönor (tex kidney, borlotti, svarta)
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek
1 msk tahini
2 1/2 msk ströbröd
1 ägg
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk kanel
1 tsk salt
svartpeppar
panering:
1 dl sesamfrön
1/2 dl ströbröd, gärna Panko
smör eller olja till stekning

1. skölj bönorna om de kommer från burk. Mixa dem grovt. Hacka rödlök fint och pressa vitlöken.
2. Blanda ihop bön-ochlökröran med sambal oelek, tahini och ströbröd. Rör ner ägg och övriga kryddor.
3. Forma lagom stora bollar som du sedan vänder i en blandning av sesamfrö och ströbröd.  Ställ kallt i 30 min innan du steker dem gyllene i smör eller olja.

Färnkålssallad med äpple
till många

2 färnkålsstånd
1 rödlök
2 röda äpplen
1 dl finhackad dill
1/2 granatäpple
dressing:
1/2 dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
salt och nymalen svartpeppar

1. strimla färnkålen tunt och lägg strimlorna i isvatten i ca 30 min så blir de riktigt krispiga! Skala och skiva rödlöken, kärna ur och skiva äpplena.
2. Häll av vattnet från färnkålen och blanda samman allt i en stor skål. Tillsätt dillen och vispa ihop dressingen, smaka av och häll över salladen.
3. Garnera till sist med granatäppelkärnorna.

Ugnsrostade rotfrukter med senapssås
ca 6 pers

3-5 morötter
2-3 palsternackor
5 jordärtskockor
5 stora potatisar
2 msk olivolja
11/2 tsk flingsalt
senapssås:
2 dl lätt créme fraiche
1 msk grovkornig senap
1/2 tsk strösocker
1/2 tsk salt

1. Skala alla rotfrukter utom potatisen som du bara tvättar. Dela allt i jämntjocka stavar. Ringla över olivoljan och fördela saltet över rotfrukterna.
2. Rosta i ugnen på 225 g i ca 20 minuter eller tills rotfrukterna fått gyllene färg. Rör om efter halva tiden.
Färnkålssalladen och rotsakerna kommer från "Monicas Jul" -Monica Ahlberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen