13 januari, 2013

Indisk linsgryta med tillbehör

Bästa snabbmaten från Indien! Dahl, den indiska linsgrytan är dessutom en riktig ekonomiräddare såhär i Januari. Billig, nyttig och supergod!  Sväng förbi kryddbutiken Lanka Te på Ringvägen (i Stockholm) och köp husets egna curryblandningen, lite kardemumma och en bit kanel. Om du också passar på att fråga hur man lagar en dahl så får du säkerligen med dig några grymma tips! 
Känner du för en matigare variant av dahl så passar det perfekt att lägga till blomkål eller olika bönor

4 pers

Dahl
3 dl röda linser
3 dl kikärtor (valfritt)
1 dl kokosmjölk
1 vitlöksklyfta
ca 2 cm ingefära
2 msk currypulver (Köp "husets curryblandning"från LankaTe på Ringvägen 143)
5 kapslar kardemumma
ca 5 cm kanelstång
1 tsk salt
1 nypa chiliflakes
Olivolja till stekning

Sambals

Kokos och rödlök
1/4 röd lök, finhackad
1 dl riven kokos
1/2 pressad lime (ca)
salt

Gurka och rödlök
1 liten gurka
1/2 röd lök, finhackad
1/2 pressad lime
salt

Myntayoghurt
2 dl turkisk yoghurt
1/4 gurka, riven
1 msk torkad mynta
1 tsk honung
1/2 tsk salt

1. Dahl. Finhacka vitlöken och ingefäran. Fräs försiktigt i olja tillsammans med curry och krossade kardemummakapslar.
2. Ris. Koka enligt anvisningen på förpackningen.
3. Dahl. Skölj linserna och lagg i en vid kastrull. Häll på vatten så att linserna precis täcks. Låt koka tills vattnet kokat bort. Häll då på mer vatten samt salt och kanelstång. Låt koka tills linserna är mjuka, ca 15 min. Rör om då och då så att linserna inte kokar fast. Addera mer vatten under koktiden om det behövs.
4. Sambals. Finhacka rödlöken och riv gurkan. Blanda angiven mängd lök med kokos, pressad lime och smaka av med salt.
5. Krama ur vattnet ur den rivna gurkan och blanda även den med lök, lime och salt.
6. Sist blandar du yoghurten med angivna ingredienser.
7. Dahl. När linserna är mjuka tar du upp kanelstången. Blanda i kryddorna och vitlöken, de sköljda kikärtorna och kokosmjölken. Se till att konsistensen inte blir för lös! Smaka av med en nypa chiliflakes
8. Servera med sambals och ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen