06 maj, 2013

Toscansk tomatsallad

Äntligen har jag hittat en anledning att köpa de fördiggrillade paprikorna på butk! I den här supergoda och matiga salladen trängs förutom paprikor, en mängd tomater, en ciabatta, ost och kapris. Jag serverade den med lasagne, toppen! Gissar den skulle bli succé även till grillat. Blir i alla fall en klar sommarrepris! 

4 pers

1 ciabatta
några kvistar oregano (rosmarin går också bra)
1 msk små kapris
en 1/2 basilika planta (vanlig mataffärs storlek)
4 röda grillade paprikor på burk
1 vitlöksklyfta
4 kvistar körsbärstomater (blanda gärna färger om du hittar)
3 stora tomater
parmesanost till servering
rödvinsvinäger
olivolja
havssalt
svartpeppar

1. Bryt sönder ciabattan i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en liten ugnsfast form, ringla över olivolja och skaka om tillsammans med oregano eller rosmarin. Salta och blanda ordentligt. Ställ under grillen på mitten i ugnen tills gyllene, ca 10 min.
2. Kolla till krutongerna så de inte blir helt svarta!
3. Använd gärna en stor skärbräda om du har. Börja med att grovhacka småkapris. Addera tre av paprikorna och större delen av basilikan, hacka grovt.
4. pressa över den oskalade vitlöksklyftan och tillsätt alla tomaterna, hacka allt grovt. Häll ner allt i en stor skål, tillsätt en skvätt rödvinsvinäger, en ordentlig dos olivolja samt en rejäl nypa salt och nymalen svartpeppar.
5. Tillsätt krutongerna, dra sedan sönder den resterande paprikan, pressa ihop allt och rör ihop salladen med händerna, så att alla ingredienserna gifter sig.
6. Smaka av och tillsätt vid behov mer rödvinsvinäger. Riv över parmesanen och och toppa med resten av basilikabladen. Ställ fram salladen på bordet i en stor skål.


Receptet som är något modifierat kommer från Jamie Olivers " Middag på 30 minuter"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen