10 november, 2013

Pumpasoppa med örtyoghurt

Så var det äntligen höst, halloween och säsong för min favorit soppa! Den söta nötiga smaken hos butternut pumpan är helt idealisk för soppa. Smaka av med pressad apelsin och servera med örtyoghurt. 

4-6 pers

700 g pumpa
2 potatis
1 gul lök
7 dl vatten
3 veg buljong
2 dl vitt vin
1 dl matlagningsgrädde
1 nypa chiliflakes
saften från 1 apelsin

Yoghurt
2 dl turkisk yoghurt
blandade örter, tex mynta, gräslök, persilja
flingsalt
svartpeppar

Till servering, 1 dl rostade pumpakärnor

1. Skala pumpan och gröp ur kärnorna. Tärna i lagom stora bitar. Skala och tärna även potatisen.
2. Koka upp vattnet med buljongtärningarna.
3. Hacka löken fint och svetta i lite olivolja. Tillsätt pumpa och potatis. 
4. Tilllsätt den varma buljongen, vinet och en nypa chiliflakes. Låt koka tills pumpan är mjuk, ca 15 min.
5. Örtyoghurt. Finhacka örterna och blanda med yoghurten. Mixa inte, då blir yoghurten tunnare. Smaka av med salt och svartpeppar. Bra om den får stå ett tag så att smakerna hinner sätta sig.
6. Ta av från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Hit går det bra att förbereda.
7. Torrosta pumpakärnorna.
8. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen. Smaka av med apelsinsaft, salt och nymalen svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen